20.09.2015 – Krnička gora

Krnička gora (2061m) iz Belske Kočne v Matkov kot.

Izlet je prestavljen na nedeljo, 20.9.2015. Pogoji objavljeni v razpisu ostanejo enaki, odhod ob isti uri. Dodatne prijave možne do četrtka 17.9.2015.

 

Datum izleta 20. september 2015
Čas in kraj odhoda V nedeljo, ob 6.00 uri zjutraj z Ljubnega ob Savinji izpred trgovine “Na Placu”.
Vodja izleta Matija NERAT (031 695 566), Pomočnik: Štefan MATJAŽ
Vrsta prevoza kombi
Predvideni povratek V nedeljo, 20. septembra 2015 v popoldanskih urah.
Zahtevnost poti Zelo zahtevno brezpotje
Skupna dolžina hoje 7 – 8 ur
Višinska razlika 1131 m↑ 1141 m↓
Oprema Obutev in oblačila primerna vremenu in hoji v visokogorju, komplet prve pomoči, zaščitna čelada, plezalni pas, pohodniške palice (če jih uporabljate).
Potrebni dokumenti Veljavna planinska izkaznica s plačano članarino za tekoče leto, zdravstvena izkaznica.
Hrana in pijača Malica in pijača iz nahrbtnika.
Prispevek udeleženca 5 € (za prevoz)
Prijava in informacije Pri vodji izleta do četrtka, 17. septembra 2015.
OPOZORILO Tura zahteva veliko psihofizične sposobnosti in znanja iz gibanja po brezpotju.

OPIS POTI: Krnička gora

Iz Ljubna ob Savinji se bomo s kombijem odpeljali proti Logarski dolini in čez nekdanji mejni prehod Pavličevo sedlo v dolino Belske Kočne/Vellacher Kotschna do parkirišča na cca. 930 metrov nad morjem. Sledimo markirani poti proti Mrzli gori v levo. Po precej strmem vzponu dosežemo prostrano krnico, kjer je nekoč bila planina Presteralše. Pod planino zapustimo markirano pot in se podamo v levo do skrite krnice med Mrzlo goro na jugu in Krničko goro na severu po skrotastem svetu do izrazitih plošč, kjer se po robu vzpnemo nad melišče in sestopimo v krnico. Gibljemo se v smeri neizrazite grape med Krničko goro in njenim severnim predvrhom ter se po široki grapi vzpnemo proti vrhu, kjer je potrebno tudi malo poplezati, vendar težave ne presegajo II. težavnostne stopnje. Svet je krušljiv, zato nam bo zelo koristila čelada. Vrh je zelo razgleden. Po počitku in malici pričnemo s sestopom po smeri vzpona in po cca. 50 višinskih metrih prečimo desno pod strmimi platmi v ožjo krušljivo grapo, ki vodi do mejnega sedla med Slovenijo in Avstrijo. Ko ga dosežemo se nam odpre pogled v prostrano Matkovo Krnico skozi katero se po lovski stezi spustimo v Matkov kot na 920 metrov nad morjem, kjer nas bo pobral kombi.

Lep planinski pozdrav.  PLANINSKO DRUŠTVO LJUBNO OB SAVINJI

krnička gora

Comments are closed.