Koča na Travniku

 

Koča na Travniku Koča na Travniku

 

Koča stoji na prostrani planini malo pod vrhom Velikeg Travnika (1637 m), na polovici Slovenske planinske poti med Smrekovcem in Raduho. Ljubenski planinci so najprej postavili zavetišče; graditi so ga začeli leta 1976, slovesno so ga odprli 27. avgusta 1978. Poimenovali so ga po Anteju Tevžu (1894-1971), velikem ljubitelju planin, pesniku in komponistu. Zavetišče sčasoma ni več ustrezalo potrebam planincev, zato so se v PD Ljubno odločili, da ga povečajo. Leta 1988 so začeli s pripravami za gradnjo, naslednje leto so zavetišče povečali, leta 1990 pa so postojanko dokončali in opremili. Slovesna otvoritev povečane in prenovljene postojanke, ki so jo preimenovali v Kočo na Travniku, je bila 2. septembra 1990.

Koča je odprta od začetka junija do konca septembra ob sobotah, nedeljah in praznikih; za večjo skupino planincev, ki se vnaprej napovejo, jo odprejo tudi med tednom. Postrežejo le s toplimi in mrzlimi napitki in pijačami; hrano pripravijo le za večje skupine po poprejšnjem dogovoru. V jedilnici je 24 sedežev, pri mizah pred kočo pa 50; v dveh sobah je 16 ležišč, na skupnem ležišču nad gospodarskim poslopjem pa 6; WC, tekoča voda ob koritu pred kočo; v jedilnici je peč; plinska razsvetljava.

Razgled

Na vzhodu vidimo Komen, najvišji vrh Smrekovškega pogorja in njegova južna pobočja, ki padajo v ozki dolini potokov Žep in Krumpah, levo od Komna pa vidimo za prelazom Hlipovec tudi Uršljo goro; proti jugozahodu se nad dolino Ljubnice dvigajo zahodna pobočja Golt; na jugu se nad Zadrečko dolino dvigajo Dobrovlje, Menina planina in Veliki Rogac, zahodno od njega pa so Dleskovška planota in vzhodni del Savinjskih Alp med Veliko planino in dolinama Lučnice in Savinje; proti zahodu vidimo tu in tam skozi drevje Ojstrico in Raduho; na severni strani je 15 minut oddaljeni vrh Travnika, ki ga domačini imenujejo Turnovka. S Travnika je čudovit razgled po Savinjskih Alpah na zahodu, proti Peci in Celovški kotlini na severu in ob jasnem vremenu tudi na Visoke Ture z Grossglocknerjem, proti vzhodu pa vse do vrhov v Hrvatskem Zagorju in do Medvednice.

Dostop do koče

1. ZELENA BARVA
Po asfaltni cesti, ki se 2 km za Ljubnem ob Savinji odcepi desno z regionalne ceste proti Lučam (na odcepu je večja lesena panoramska tabla »PRIMOŽ pri LJUBNEM«). Peljemo se ves čas po glavni asfaltni cesti, (asfalt se pri kmetiji Jamnik konča), nato naprej po makadamski cesti vse do Robnikove planine (pod planino je cesta precej ovinkasta).
Na Robnikovi planini najprej zagledamo pastirsko kočo, nato pa je nad nami na pobočju vidna še lovska koča. Peljemo se mimo lovske koče (ne zavijemo do koče!) do (prvega (1.) parkirišča pod Kočo na Travniku. Od koder je cca. 40 minut hoje po markirani poti/gozdni vlaki do koče.
Lahko se zapeljemo po cesti še naprej do (drugega (2.) parkirišča; od koder je do koče cca. 30 minut hoje po markirani poti/gozdni vlaki.

2. MODRA BARVA
Iz Ljubnega ob Savinji preko Ljubenskih Rastk (5 km), (v kraju Ljubno sledimo oznakam za Smrekovec). V kraju Ljubenske Rastke zavijemo levo v klanec (smerokazi za Komen). Ves čas po glavni asfaltni cesti pod kmetijo Tratnik, od tam naprej po makadamski cesti vse do (drugega (2.) parkirišča pod kočo od koder je do koče cca. 30 minut hoje po markirani poti/gozdni vlaki.

KOORDINATE:
Prvo (1.) PARKIRIŠČE: 46.411113, 14.812025
Drugo (2.) PARKIRIŠČE: 46.418383, 14.817943

PDF Navodila – Dostop do koče na Travniku

 

Dostop do koče na Travniku

Zemljevid poti do koče na Travniku

One Comment

  1. Pingback: 36. Tradicionalni pohod na Travnik 17.5.2015 | Matija Nerat

Comments are closed