07.08.2021 – Lučki Dedec (2023m), čez Šraj Peske

Enodnevna tura v Kamniško-Savinjske Alpe: Lučki dedec (2023 m), čez Šraj peske.

 

Datum izleta 07. avgust 2021
Čas in kraj odhoda V soboto, ob 7:30 uri zjutraj z Ljubnega ob Savinji s parkirišča “na Placu” pred trgovino Kea.
Vodja izleta Matija NERAT (031 695 566), pomočnik Štefan Matjaž
Vrsta prevoza Osebna vozila.
Predvideni povratek V soboto, 07. avgusta 2021 v večernih urah.
Zahtevnost poti Zahtevna markirana pot in zelo zahtevno brezpotje (mestoma plezanje do III. stopnje).
Skupna dolžina hoje 8 – 9 ur.
Višinska razlika 1451 m↑
Oprema Obutev in oblačila primerna vremenu in hoji v visokogorju, plezalni pas, zaščitna čelada, komplet prve pomoči, pohodniške palice če jih uporabljate.
Potrebni dokumenti Veljavna planinska izkaznica s plačano članarino za tekoče leto, zdravstvena izkaznica.
Hrana in pijača Malica in pijača iz nahrbtnika. Ob poti je Kocbekov dom na Korošici.
Prispevek udeleženca 10 € (za prevoz)
Prijava in informacije Pri vodji izleta do petka 06. avgusta 2021.
OPOZORILO Izlet je zradi zahtevnosti omejen na 5 udeležencev (+2 vodnika), prijave so do zapolnitve prostih mest! Tura zahteva psihofizične sposobnosti in znanje iz gibanja po brezpotju. V primeru slabe vremenske napovedi izlet odpade (dež dan pred ali na dan izleta). Nadomestni termin izleta: 15. avgust 2021.

OPIS POTI:

Iz Ljubnega ob Savinji se bomo z avtomobili odpeljali čez prelaz Črnivec v dolino Kamniške Bistrice. Parkiramo na urejenem parkirišču ob koncu doline Kamniške Bele (572 m) , kjer začnemo z izletom. Najprej si spotoma ogledamo nekaj zanimivosti v dolini, nato pa ob strugi pri slapu Orglice poiščemo neoznačeno a dobro sledljivo lovsko stezo proti Šraj Peskom. Napredujemo strmo navzgor do skalne stopnje imenovane Skok, kjer si pomagamo z redkimi klini (plezanje do III. stopnje). Višje se vzpenjamo po zelo strmem pobočju skozi redek gozd, ko dosežemo vznožje Vežice, vzpon čez Šraj peske nadaljujemo po prostranih meliščih.

Pri Lepi glavi (1765 m) dosežemo preval, kjer na levi poiščemo stezico in se po njej prečno spustimo na Petkove njive ter vse do (ostankov) Kocbekovega doma na Korošici. Po okrepčilu se pod Lučkim Dedcem krožno vzpnemo v desno po meliščih do Durc, sedla v steni Lučkega Dedca (2023 m), kjer dosežemo planoto in se v levo vzpnemo na vrh, kjer z vzponom zaključimo. Sestopimo po neoznačeni stezi na sedlo Prag (1910 m), kjer dosežemo markirano stezo po kateri se preko prelaza Presedljaj (1613 m) spustimo nazaj na izhodišče v dolino Kamniške Bele.

 

 

Lep planinski pozdrav. PLANINSKO DRUŠTVO LJUBNO OB SAVINJI

Comments are closed.