08.09.2019 – Velika Baba (2127m)

Enodnevni izlet na VELIKO BABO (2127 m).

 

Datum izleta 08. september 2019
Čas in kraj odhoda V nedeljo, ob 5:30 uri zjutraj z Ljubnega ob Savinji s parkirišča “na Placu” pred trgovino Kea
Vodja izleta Luka BUDNA (031 237 149)
Vrsta prevoza Kombi
Predvideni povratek V nedeljo 08. septembra 2019 v popoldanskih urah.
Zahtevnost poti Zelo zahtevna kopna tura.
Skupna dolžina hoje Vzpon: 3 – 4h, Sestop: 3h
Oprema Obutev in oblačila primerna vremenu, krema za sončenje, čelada, lahko pokrivalo, pohodniške palice če jih uporabljate.
Potrebni dokumenti Veljavna planinska izkaznica s plačano članarino za tekoče leto, zdravstvena izkaznica, prva pomoč (obliži, elastični povoji v primeru zvinov, magnezijeve šumeče tablete itd.) – opozarjam, da pot poteka po soncu zelo izpostavljenem terenu
Hrana in pijača Malica in pijača iz nahrbtnika, minimalno 3 litre tekočine, izotonični napitek, rehidracijski prašek, energetske ploščice.
Prispevek udeleženca 10 € (za prevoz)
Prijava in informacije Pri vodji izleta do petka, 06. septembra 2019.
OPOZORILO V PRIMERU ZELO SLABEGA VREMENA BOMO IZLET ODPOVEDALI

OPIS POTI:

S kombijem se bomo z Ljubnega odpeljali do Zgornjega Jezerskega, kjer kjer bo izhodišče naš ture.

Nekje na sredi velikega parkirišča se v levo odpre prehod, ob katerem so planinske oznake za Veliko Babo, Goli vrh ter tabla za lovsko pot na Ledine. Pot začnemo po kolovozu, ki nas pripelje na rob travnika, kjer bomo na levi strani zagledali Gorniški center. Mi nadaljujemo naravnost do dobro vidnih tabel na bližnjem razpotju, s katerega nadaljujemo naravnost v smeri Velike Babe in Golega vrha (desno Ledine). Pot naprej nas še vedno vodi po kolovozu, ki kmalu zavije levo, v nadaljevanju pa se prečno vzpenja. Višje se nam z leve priključi še pot s starega izhodišča, oz. markirana pot od Planšarskega jezera. Kolovoz, po katerem hodimo se nato spremeni v pešpot, ki se razmeroma strmo vzpenja skozi gozd. Po približno uri in pol hoje stopimo iz gozda na opuščeno in precej zaraščeno Jenkovo planino.
Na Planini pridemo do razpotja, kjer se usmerimo desno proti Veliki Babi. Pot sprva poteka čez travnike na planini, nato pa nas pripelje v gozd, kjer se prične strmo vzpenjati. Pot poteka po desni (zahodni) strani grebena in se še naprej vzpenja skozi vse redkejši gozd. Gozd preide v ruševje in po strmih pobočjih kmalu dosežemo mejni greben. Pot nato poteka po precej ozkem in nezavarovanem grebenu ter nas pripelje na Malo Babo (2014 m). Tu postane pot še nekoliko zahtevnejša, na nekaj mestih pa tudi nekoliko krušljiva in izpostavljena. Takšna pot, ki še naprej poteka po grebenu nas v nekaj krajših spustih in vzponih pripelje na vrh Velike Babe.

Z vrha se bomo spustili v smeri Ledin in Savinjskega sedla s katerega se bomo spustili do Frischaufovega doma na Okrešlju in naprej v Logarsko dolino.

Tura je fizično zelo zahtevna, saj bomo premagali veliko višinsko razliko in je primerna za kondicijsko dobro pripravljene planince.

 

Lep planinski pozdrav. PLANINSKO DRUŠTVO LJUBNO OB SAVINJI

Comments are closed.