30.06.2019 – Šplevta (2272m)

Enodnevni izlet na Šplevto (2272m).

 

 

Datum izleta 30. junij 2019
Čas in kraj odhoda V nedeljo, ob 3:30 uri zjutraj z Ljubnega ob Savinji s parkirišča “na Placu” pred trgovino Kea
Vodja izleta Luka BUDNA (031 237 149)
Vrsta prevoza Kombi
Predvideni povratek V nedeljo 30. junija 2019 v poznih popoldanskih urah.
Zahtevnost poti Zahtevno brezpotje
Skupna dolžina hoje 7 – 8 ur
Višinska razlika 1300 m↑ 1300 m↓
Oprema Obutev in oblačila primerna vremenu in hoji za planine, pohodniške palice, krema za sončenje, čelada, lahko pokrivalo.
Potrebni dokumenti Veljavna planinska izkaznica s plačano članarino za tekoče leto, zdravstvena kartica, prva pomoč (obliži, elastični povoji v primeru zvinov, magnezijeve šumeče tablete itd.) – opozarjam, da pot poteka po soncu zelo izpostavljenem terenu.
Hrana in pijača Malica in pijača iz nahrbtnika, minimalno 3 litre tekočine, izotonični napitek, rehidracijski prašek, energetske ploščice.
Prispevek udeleženca 10 € (za prevoz)
Prijava in informacije Pri vodji izleta do petka, 28. junija 2019 oz. do zapolnitve prostih mest.
OPOZORILO V primeru zelo slabega vremena bomo izlet odpovedali.

OPIS POTI:

S kombijem se bomo z Ljubnega odpeljali do doline Vrata, kjer je tudi izhodišče našega izleta.

Od izhodišča označenega z »možicem« se pot prične strmo vzpenjati skozi gozd in nato zavije rahlo v desno in nas počasi pripelje na strma travnata pobočja. V ključih se nato nekaj časa vzpenjamo čez strma pobočja proti Brinovi glavi. Pri Brinovi Glavi (1571m) se pot obrne rahlo v levo in pobočja postanejo ponovno manj strma. Tu se desno odcepi tudi stezica, ki pelje na vrh Brinove Glave. Pot naprej poteka skozi vse redkejši gozd občasno pa se vzpnemo po travnatem pobočju. Takšna pot nas nato pripelje do melišč pod pobočji Kopic. Tu se najprej vzpenjamo po melišču, ko steza zavije levo na široko melišče, pa je bolje, da nadaljujemo po travi ob desni strani melišča. Kmalu bo tudi naša pot zavila levo in prečila melišče. Nato se nekaj časa vzpenjamo po travnatih pobočjih na levi strani melišča. Proti koncu zavije pot nekoliko proti Šplevti na levo stran doline in se nato po melišču vzpne vse do sedla med Dovškim Križem in Šplevto.

Na sedlu se usmerimo levo in vzpon nadaljujemo po brezpotnem svetu sprva razmeroma strmo navzgor. Po nekaj minutah strmina popusti in vse bolj razgledna “pot” nas po nekaj nadaljnjih 10 korakih pripelje na vrh Šplevte.

Z vrha se bomo spustili do bivaka II. od katerega bomo po zelo lepem melišču nadaljevali sestop v dolino.

Tura je fizično zelo zahtevna, saj bomo premagali veliko višinsko razliko in je primerna za kondicijsko dobro pripravljene planince.

 

Lep planinski pozdrav. PLANINSKO DRUŠTVO LJUBNO OB SAVINJI

Comments are closed.