6. 4. 2024 – Boč (978m)

Spoštovani ljubenski planinci, dovolite mi, da vas kot načelnica odseka za varstvo gorske narave povabim na  planinski pohod na Boč.

 

Datum pohoda 6. april 2024
Čas in kraj odhoda V soboto, ob 7.00 uri zjutraj z Ljubnega ob Savinji s parkirišča “na Placu” pred trgovino Kea.
Vodja izleta Anka PUGELJ (031 488 456, anicapugelj@gmail.com)
Vrsta prevoza Kombi prevoznika Klemenčič.
Predvideni povratek V soboto, 6. aprila 2024, v popoldanskih urah.
Zahtevnost poti Lahka označena pot.
Skupna dolžina hoje Slabi 2 uri navzgor, nato 30 minut do koče in še 1ura do parkirišča
Višinska razlika
Oprema Oprema primerna letnemu času in vremenu.
Potrebni dokumenti Veljavna planinska izkaznica s plačano članarino za tekoče leto,
zdravstvena izkaznica.
Hrana in pijača Malica in pijača iz nahrbtnika. Možen nakup hrane in pijače v planinski koči na Boču
Prispevek udeleženca
Prijava in informacije Pri vodji izleta do srede, 3. aprila 2024
OPOZORILO V primeru neugodnih vremenskih razmer izlet odpade.

 

OPIS POTI:

Boč, imenovan tudi Štajerski Triglav, predstavlja najvzhodnejši del Karavank. Zaradi pestrosti kraških pojavov (kraške jame, kraški izviri, vrtače, požiralniki) velja za območje osamelega krasa.

Območje Boča je v naravovarstvenih krogih in tudi v širši slovenski javnosti zagotovo najbolj znano po velikonočnici. Njeno cvetenje je vsako pomlad dobro medijsko pokrito, še posebej so nanjo ponosni tamkajšnji planinci iz Planinskega društva Poljčane, ki so tudi ključni akter varovanja velikonočnice. Že vrsto let tako s svojimi aktivnostmi skrbijo, da bi se velikonočnica ohranila. Velikonočnica, imenovana tudi veliki kosmatinec, velikonočna roža ali ušivka, je ime dobila po krščanskem prazniku velike noči, saj se pojavi v zelo zgodnji pomladi. Letos, ko je narava malce podivjala, je zacvetela že v začetku marca, vendar je njene cvetove moč opazovati še do sredine aprila. Da bi zaščitili velikonočnico, zavarovano vrsto z veliko simbolno vrednostjo za Slovenijo, prostovoljci pod okriljem PD Poljčane postavljajo celo posebno stražo. Velikonočnica ima sicer v Sloveniji zgolj 4 znana rastišča: dve na Ponikvi, eno na Boču, eno pa je skrito.

Naš pohod bomo začeli na parkirišču malo nad krajem Zgornje Poljčane. Pot sprva poteka po učni poti, nato se prične vzpenjati in nas mimo križa pripelje na kolovoz. Kmalu pridemo do razpotja, kjer se bomo odločili za pot, ki v zmernem vzponu preči pobočje Boča, pelje po zavarovani poti ob vznožju pečin in dalje mimo manjših votlin vse do vojaškega območja in nato do vrha Boča, ki se ponaša z 22m visokim razglednim stolpom. Vračali se bomo po krožni poti do planinskega doma, kjer si bomo lahko privoščili topel obrok ali pa vsaj pogasili žejo. Potem se bomo sprehodili mimo rastišča velikonočnice in se po markirani poti vrnili do parkirišča, kjer bo čakal avtobus.

Želim vam prijetno druženje in varen korak!

Lep planinski pozdrav. PLANINSKO DRUŠTVO LJUBNO OB SAVINJI

 

 

 

Comments are closed.